Ments el minket ikonként a telefonodra X

Kicsit bohókás, kicsit játékszerû, holott rendkívül bonyolult jelenség, az emberi érzékelés tanulmányozására hozták létre. Ha beválik, BabyBot felgyorsítja a környezetet észlelõ, azzal interakcióba lépõ masinák fejlesztését.Az európai robotika ugyan lemaradásban van Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben, ám az uniós ADAPT projekt éppen az egyik amerikai robotlegendára, az MIT-s – szintén torzó – Kismetre emlékeztetõ gépbébit eredményezett.


Csecsemõkor


BabyBot melléktermék, a RobotCub-ban folytatódó ADAPT (Artificial Development Approach to Presence Technologies, hozzávetõleg: Mesterséges fejlesztés alapú megközelítés a jelenlét-technológiákhoz) a testünk és a környezet kapcsolatának észlelésébõl eredeztethetõ, olyan érzékszervi mûködésekbõl, mint a látás, a hallás és a tapintás összeálló jelenlétet vizsgálta.


Az önérzékelés kezdeti, csecsemõkori szakaszára összpontosítottak. A projekt pszichológusai hat-tizennyolc hónapos gyerekeken tesztelték a környezõ világ hatásait: mit látnak, hogyan érzékelik az anya jelenlétét, miként érintkeznek a tárgyakkal?


Az agy fejlõdése mikor és hogyan hoz létre az intencionális észlelésrõl és cselekedetekrõl egyedi, tapasztalaton nyugvó repertoárt? – tették fel a kérdést a kutatók.


 Folytatás itt!